Laudrup
Machlas
Arveladze

AJAX NIET IN DE FINALE VAN DE GOTHAMCUP

Coach Wouters had het elftal in vergelijking met afgelopen woensdag f link veranderd. Op de as speelde Knopper, waardoor Laudrup naar de rechtsbuitenpositie verhuisde. Witschge begon in de basis op zijn vertrouwde positie en Dani speelde rechtshalf. Achterin begonnen Mokoena en Pique op de flanken. Ajax begon de wedstrijd tegen Aston Villa geconcentreerder en minder rommelig dan tegen de Rev's. Aston Villa, met Boateng in de basis, liet Ajax het spel maken. Ajax kon makkelijk combineren, maar deed dat in een te laag tempo. De ongeveer 20.000 toeschouwers, onder wie 200 supporters van de Ajax-USA fanclub, moesten tot de 10e minuut wachten op het eerste schot (Dani). Daarna werden de Engelsen sterker. Na een grote fout kwam Joachim alleen voor Grim, die door een goede redding een doelpunt wist te voorkomen. Joachim scoorde in de 14e minuut wel. De rechterzone werd niet gedekt, waarna de bal op het hoofd van Dublin werd gegeven. Zijn kopbal belandde nog op de lat, maar kon gemakkelijk in de rebound ingetikt worden door Joachim. Aston Villa liet Ajax nu het spel nog meer maken. Ajax kwam ook. Maar Machlas wist na een voorzet van Laudrup en na een individuele actie niet te scoren. In de 23e minuut kwam Knopper na een prachtige combinatie met Machlas in het strafschopgebied, werd neergelegd, maar kreeg geen strafschop. Zes minuten later kwam Villa op 0-2. Ditmaal werd de rechterzone niet goed gedekt en kon Dublin de bal simpel intikken. Ajax moest nog meer op jacht naar een doelpunt en kwam in de 39e minuut op 1-2. Na een mooie pass van Witschge kon Laudrup op doel schieten. Zijn inzet werd geblokt, maar kon door Machlas ingekopt worden. De tweede helft werd Knopper door Reuser vervangen. Machlas speelde vandaag ook maar een helft. Hij werd vervangen door Bobson en Arveladze ging weer in de punt van de aanval spelen. Ajax ging op zoek naar de gelijkkmaker en Aston Villa probeerde alleen nog maar die gelijkmaker te voorkomen. Slechts eenmaal moest Grim, die de hele wedstrijd keepte, de tweede helft in actie komen. Ajax kreeg enkele kleine kansjes en werd met Bobson op links en Wamberto (ingevallen voor Laudrup) ook gevaarlijker via de vleugels. Ajax kwam dan ook verdiend in de 84e minuut op gelijke hoogte door een prachtig diagonaal schot van Wamberto. Pique schoot vlak voor tijd nog net over en ook in de blessuretijd wist Ajax niet te scoren, waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde. Meteen volgden strafschoppen, waarin alleen Arveladze en De Cler wisten te scoren. De inzetten van Reuser en Van Halst werden gestopt en Witschge schoot de bal op de lat. De Gotham Cup gaat dus niet naar Ajax, maar na Aston Villa of Fiorentina, dat met 3-0 van Panathinaikos won.

Statistieken

Scoreverloop:

13' Joachim 0-1
29' Dublin 0-2
39' Machlas 1-2
84' Wamberto 2-2

Wissels (Ajax):

46' Bobson voor Machlas
46' Reuser voor Knopper
53' Wamberto voor Laudrup
64' De Cler voor Dani
81' Lanzaat voor Verlaat

Gele/Rode kaarten:

45' Wright (Aston Villa)