Arveladze
Machlas
Bobson

AJAX WINT EERSTE WEDSTRIJD OOIT OP AMERIKAANSE BODEM

Ajax begon de eerste wedstrijd met Bobson en Arveladze op de vleugels en Laudrup “op 10”. Gronkjaer speelde vanwege prive-omstandigheden niet mee en achterin kon Wouters geen beroep doen op Vierklau (heupblessure) en Winter, die voor de wedstrijd nog wel apart rondom het veld rende, had last van een lichte hamstringsblessure.
Na een zwak begin van Ajax (jetlag?), waarin Grim in de eerste vier minuten twee keer een goede redding maakte op inzetten van Bearsley verliep de eerste helft rommelig. Ajax kon de New England Revolution, de nummer drie van de Amerikaanse Eastern conference geen moment onder druk zetten. De Amerikanen, met keeper Walter Zenga, begonnen feller. Toch scoorde Ajax uit de eerste kans 0-1. Laudrup, die verschillende keren uitweek naar de rechterkant, gaf een voorzet vanaf die rechterkant, die door Machlas ingetikt werd.
Ajax had de eerste helft meer balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden. Dani, die linkshalf speelde, trok te veel naar het middden, waardoor Laudrup en Dani elkaar te veel in de weg liepen en Bobson geen ondersteuning op links had. Het weinige gevaar moest dan ook van rechts komen via Laudrup en Arveladze.
De laatste minuten zette Ajax nog wat aan en had Machlas 0-2 kunnen scoren als hij zelfzuchtiger was geweest.
De tweede helft speelde Wamberto (ingevallen voor Machlas) rechtsbuiten en verhuisde Arveladze naar de punt van de aanval. Opnieuw had Ajax meer balbezit, maar speelde de Rev’s  feller, wat resulteerde in een kopkans voor Bearsley. Bearsley, die in de eerste helft drie keer op Grim stuitte, kreeg van de ingevallen Menzo meer medewerking. In de 56e minuut verdween zijn inzet via Menzo in het goal.
In de 60e minuut kwam Witschge in het veld voor Van Halst en Pique kwam voor Dani in het veld, waardoor het middenveld breder werd gehouden. Van achteruit kwam er met de komst van Witschge, die een paar mooie passes gaf, meer lijn in het spel van Ajax. De wedstrijd werd een stuk enerverender voor de ruim 18.000 toeschouwers met kansen voor beide teams. Nadat Bobson een grote kans had laten liggen, kopte Arveladze fraai in na een corner van Laudrup. De Deen mocht daarna het veld verlaten voor Reuser, die na een mooie combinatie met Pique op het doel schoot.
De enthousiaste Amerikanen hoopten nog op een gelijk spel en kregen in de 75e minuut nog een grote kans. Maar ook Ajax kreeg nog enkele kansen: een verdwaalde voorzet van Wamberto en een kopbal van Reuser. In de allerlaatste minuut schoot Dos Santos op z'n Amerikaans de bal hoog de tribune in, waardoor Ajax de eerste wedstrijd ooit op Amerikaanse bodem won.

Statistieken

Scoreverloop:

10' Machlas 0-1
56' Beasly 1-1
66' Arveladze 1-2

Wissels (Ajax):

46' Menzo voor Grim
46' Wamberto voor Machlas
60' Pique voor Dani
60' Witschge voor Van Halst
71' Reuser voor Laudrup