Wamberto
Machlas
Bobson

AJAX EINDIGT ALS LAATSTE IN DE GOTHAMCUP

Vandaag mocht Menzo keepen en mocht Dani de Litmanen-vacature invullen. Naast hem stonden Witschge en Reuser. Voorin speelde Machlas (de hele wedstrijd) weer in de punt. Achterin speelde Verlaat en Van Halst weer in het centrum. Zij begonnen alle oefenwedstrijden in de USA, maar Wouters kan nog niet helemaal gerust zijn op dit duo. Opbouwend kwam er weinig van achteruit en de tegenstanders kregen van de Ajax-verdediging veel ruimte. De nieuwe nummer 10 is nog niet duidelijk. Na Laudrup, Reuser en Knopper probeerde Wouters het nu met Dani. De Portugees speelde op die positie zijn beste wedstrijd van de oefencampagne, maar had pech met de afwerking. Ajax begon de wedstrijd aanvallender dan Panathinaikos, maar kon de Grieken niet vastzetten. De wedstrijd werd al om 16.00 gespeeld en de temperatuur liep op tot 36 graden, wat niet echt uitnodigde tot het vroeg vastzetten van de tegenstander. In het eerste kwartier viel vooral Wamberto op, die vanaf de rechterkant voor gevaar zorgde. Bobson zorgde in de 15e minuut ook voor gevaar: zijn mooie voorzet werd door Dani op de lat gekopt. Daarna scoorden de Grieken tweemaal in twee minuten. In de 16e minuut plaatste Basinas de bal vanaf 20 meter uit een vrije trap in de uiterste hoek. De duizenden Griekse Amerikanen konden blijven juichen, want twee minuten later had Nasiopoulis de hoek voor het uitzoeken, nadat hij alleen op Menzo mocht afgaan. Ajax mocht vervolgens in de 25e minuut van geluk spreken dat de wedstrijd niet al beslist werd: De Grieken omzeilde buitenspel, Liberopoulos omzeilde Menzo, maar wist de bal op de paal te mikken., waarna de inzet van Asanovic van de lijn werd gehaald. Ook hielp de scheidsrechter Ajax een handje door tijdens een gevaarlijke Griekse aanval voor de rust te fluiten. Overigens moest Lanzaat in de eerste helft geblesserd het veld verlaten. De tweede helft kwamen Winter en Laudrup het veld in. Ajax begon vooral vanaf de rechterkant goed te spelen, maar nu was er vanaf de linkerkant, waar Wamberto nu speelde geen gevaar. Het goede spel werd beloond in de 59e minuut, waarin Verlaat een hoekschop van de linkerkant (genomen door Dani) snoeihard inkopte bij de eerste paal. Ajax bleef beter spelen, maar de Grieken scoorden (net als in de eerste helft uit hun eerste kans). Ditmaal kwam Karagounis simpel vrij voor Menzo en omspeelde hem ook simpel. De trotse Grieken juichten nog eenmaal. Niet voor een Panathinaikos-speler, maar voor hun landgenoot Machlas, die in Amerika erg effectief speelde en zijn derde doelpunt in 180 minuten maakte. Het bleef bij 2-3, waardoor Ajax als laatste eindigde in het toernooi dat door Fiorentina overtuigend (4-0 tegen Aston Villa) gewonnen werd.

Statistieken

Scoreverloop:

16' Basinas 0-1
18' Nasiopoules 0-2
59' Verlaat 1-2
76' Karagounis 1-3
84' Machlas 2-3

Wissels (Ajax):

32' Mokoena voor Lanzaat
46' Winter voor Reuser
46' Laudrup voor Bobson
46' Pique voor De Cler
69' Knopper voor Van Halst

Gele kaarten:

33' Verlaat (elleboogstoot)
60' Van Halst
62' Fissas (Panathinaikos)